Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft de gemeente Tynaarlo fouten gemaakt bij de uitvoering van nieuwe zorgtaken. De gemeente zegt hieraan te werken en verbeteringen worden langzaam zichtbaar. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.
Iemand die Wmo-ondersteuning nodig heeft krijgt altijd een keukentafelgesprek. Een ambtenaar van de gemeente komt langs om te bespreken wat mogelijk is. Veel cliënten weten niet dat ze zich mogen laten ondersteunen door een onafhankelijke deskundige. GroenLinks-fractieleider Oscar Rietkerk vindt dat de gemeente voordat het gesprek plaatsvindt moet laten weten dat deze mogelijkheid er is. Hij vindt dat Wmo-aanvragen op dit moment erg lang duren. “De zorgteams moeten direct nadat ze een procedure hebben afgerond de cliënt vragen of ze tevreden zijn over hoe zijn aanvraag is afgehandeld. Als daar tekortkomingen uit komen, moet de gemeente die herstellen”, zegt Rietkerk.
Doordat de gemeente het afgelopen jaar extra zorgtaken heeft gekregen, zijn er dingen misgegaan. Rietkerk vindt dat begrijpelijk, maar hij benadrukt het belang van een correcte afhandeling van een aanvraag. Een concreet voorbeeld van een niet correcte afhandeling is de zaak van Diana Brouwer. Door haar lichamelijke beperkingen moet haar huis aangepast worden en heeft ze huishoudelijke hulp nodig. Ze vroeg hiervoor een Wmo-bijdrage. Begin vorig jaar zette ze een gesprek met een ambtenaar online, waarna een contactverbod met de gemeente volgde. Dit contactverbod is tot op heden niet opgeheven en de gemeente is nu nog aan het onderzoeken wat Diana wel en niet kan. Fractielid Rietkerk heeft de zaak gevolgd en probeert bij de gemeente te bemiddelen, tevergeefs.
De gemeente heeft inmiddels wel toegegeven dat er af en toe onduidelijkheid is in de communicatie, maar de zaak is nog niet opgelost. Rietkerk vindt dat de gemeente van deze zaak moet leren om te voorkomen dat er meer van zulke situaties ontstaan. “We moeten leren van de gemaakte fouten. Moeten bijvoorbeeld ambtenaren getraind worden in het omgaan met deze doelgroep? We moeten dit soort dingen weten om zaken als die van Diana Brouwer te voorkomen”, aldus Rietkerk.
©Nationale Zorggids