Normal_eenzaamheid

Dat ouderen vaak eenzaam zijn is algemeen bekend. Maar vlak ook jongeren niet uit. Eenzame jongeren kruipen langzaam uit hun schulp op sociale media om het taboe te doorbreken. 

Meer dan de helft van de jongeren is eenzaam, zegt Cristina Constantin. Zij is stagiaire bij Jimmy's, een organisatie in Groningen voor jongeren 'met vragen over eigenlijk alles'.
 
De focus ligt vaak op ouderen, zegt zij: zij hebben ons land opgebouwd. 'Maar wij hebben de toekomst.'
 

Prestatiedruk

Volgens Cristina is de eenzaamheid bij jongeren één op één gerelateerd aan prestatiedruk. 'Op school, op het werk, privé, jongeren moeten aan enorme eisen voldoen. Ze moeten er perfect uitzien en een geslaagd sociaal leven hebben. En als dat niet zo is, falen ze. Terwijl al die foto's op Instagram hartstikke nep en bewerkt zijn. Maar het is heel moeilijk om dat als jongvolwassene in te zien.'
 
Veel jongeren die eenzaam zijn, kampen daarnaast ook met stoornissen, weet Cristina. 'Denk aan eetstoornissen, automutilatie en depressies.'
 

Cocktails drinken

Waarom is het nou zo'n taboe om uit te komen voor je eenzaamheid, denkt zij? Nou, juist dóór die focus op ouderen. Door het heersende beeld van verwende millennials die de hele dag alleen maar in de sportschool staan of juist cocktails drinken en selfies maken.