Normal_regenboogvlag

Ieder jaar wordt Coming-Out dag internationaal gevierd op 11 oktober. Op initiatief van GroenLinks hees burgemeester Marcel Thijsen deze dag de regenboogvlag bij het gemeentehuis. Hij deed dit samen met raadslid Oscar Rietkerk. Met deze actie geven zij de boodschap dat ook in de gemeente Tynaarlo iedereen moet kunnen uitkomen voor zijn of haar seksuele voorkeur en zijn leven kan inrichten zoals hij of zij wil. Dat meldt de gemeente Tynaarlo.

Marcel Thijsen noemt de vlag een teken van verdraagzaamheid: “En verdraagzaamheid is de pijler van onze beschaving.” Wat Thijsen betreft mag de vlag worden gehesen voor alle mensen die niet volwaardig worden behandeld: 'Respectvol met elkaar omgaan, tolerant zijn, daar gaat het om. Helaas rust er nog steeds een taboe op homoseksualiteit.'

Oscar Rietkerk beaamt dit: “Het woord ‘homo' is op dit moment het meest gebruikte scheldwoord op basisscholen." Hij ziet het hijsen van de vlag als een mooi signaal, maar is ook van mening dat er meer moet gebeuren. Daarom vraagt GroenLinks de gemeenteraad om de positie van LHBT's (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) in onze gemeente verder te verbeteren. GroenLinks vindt dat de gemeente deel moet nemen aan projecten om de veiligheid van LHBT's te verbeteren. En dat op alle scholen voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden.

Sinds eind jaren zeventig is de regenboogvlag een symbool van lesbische-, homoseksuele- en transgendertrots. De vlag wordt sindsdien onder andere getoond bij de Gay Pride Parades en uitgehangen bij homobars en talrijke andere bijeenkomsten van homo's, lesbiennes en andere seksuele minderheden.

Door: Redactie Nationale Zorggids