Logo_familienet_beeldmateriaal_1

Het betrekken van familieleden bij de zorg is een loffelijk streven, dat in de praktijk soms lastig uitvoerbaar is. Maar het kan wél. Succesvolle familieparticipatie begint met goede communicatie en enthousiasme. Die twee begrippen komen samen in Familienet. Dat is een soort ‘Facebook’  in de zorg en wordt al in 500 zorginstellingen in Nederland met succes gebruikt.  Het is een beveiligde pagina op internet.

Familienet is in 2005 ontstaan in de zorg zelf. De bedenkers waren mantelzorgers die matige ervaringen hadden met ouderwetse communicatie via briefjes en telefoon.  Na succesvolle proeven is Familienet uitgegroeid tot een online-medium waar familie en professionele zorg elkaar op de hoogte houden. De zorgontvanger staat centraal op een eigen pagina, waar familieleden en verzorgenden toegang hebben. Er worden enthousiaste berichten geplaatst over het wel en wee op afdelingen, soms voorzien van foto’s. 

Op Familienet worden vragen gesteld én beantwoord. Afspraken over praktische zaken worden bijgehouden in de agenda. Door informatie over alledaagse dingen met elkaar te delen ontstaat een sfeer waarin familieparticipatie kan bloeien. Een verslagje van de muziekmiddag. Of een oproep: ‘wie gaat mee met de herfstwandeling?’ Er zijn legio voorbeelden van familieleden die actief zijn geworden dankzij Familienet. Wederzijds begrip groeit. Medewerkers in de zorg zeggen dat het leuker wordt om te communiceren met familie, omdat zij ook kleine en gezellige nieuwtjes kunnen delen. Werken met Familienet verstoort het werkproces niet, omdat het op ieder moment van de werkdag kan.

Familienet is zeer geschikt voor het gebruik in de ouderenzorg en in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Zorginstellingen kunnen zich na een gratis (vrijblijvende) proefperiode voor 895,- euro per jaar abonneren. Voor mantelzorgers in de thuissituatie is er sinds kort een particuliere versie beschikbaar.  De nieuwe trend is nu dat mensen met een zorgvraag steeds langer thuis blijven wonen met hulp van mantelzorgers. Voor hen is Familienet particulier bedoeld. Hier kunnen ze een pagina aanmaken voor bijvoorbeeld vader, moeder of kind. Meer informatie: www.familienet.nl.

(Dit is een advertorial)