Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Honderden mensen in de stad Groningen hebben de afgelopen weken niet de thuishulp gekregen die zij nodig hebben. Ook de komende tijd lijkt hier geen verandering in te komen.

Riek van Kampen van FNV Zorg & Welzijn van zegt hierover: “De gemeente Groningen heeft de gemeentelijke thuishulp afgeschaft en dit is het treurige resultaat. Eerst 200 zorgmedewerkers van TSN eruit gooien en nu staan er dus honderden en honderden zorgbehoevende mensen in de kou. De gemeente heeft zeer onzorgvuldig gehandeld, wij hadden hen al gewaarschuwd.”

De gemeente Groningen heeft pas laat in het afgelopen jaar haar beleid bijgesteld. Op dat moment waren de ontslagaanzeggingen van TSN al de deur uit. En nu zijn er dus te weinig werknemers om al die cliënten te kunnen helpen.

Van Kampen vervolgt: “Dit is een kwalijke zaak. Verantwoordelijk wethouder Schroor heeft ons eerder vorig jaar laten weten dat er niemand tussen wal en schip zou vallen. Ik wil op korte termijn in gesprek met hem om te vragen hoe hij dit gaat oplossen. Deze situatie kan natuurlijk niet lang zo blijven bestaan, sterker nog, dit moet eerder gister dan vandaag worden opgelost.”

De FNV heeft het afgelopen jaar door het hele land actie gevoerd tegen de verslechtering van de zorg, waaronder de ‘Red de Zorg Volkspetitie’, die door bijna 1 miljoen mensen is ondertekend. Onder druk van deze acties heeft de FNV afspraken gemaakt over de zorg met het kabinet en de gemeenten. Daardoor is er 300 miljoen euro meer beschikbaar voor de huishoudelijke verzorging.

Ook is er een ‘noodfonds’ van 60 miljoen beschikbaar, waarmee banen van zorgorganisaties in moeilijkheden zouden kunnen worden gered. FNV Zorg & Welzijn gaat er bij gemeenten op toezien dat dit beschikbare geld ook aan de huishoudelijke verzorging wordt besteed.

© Nationale Zorggids