FNV Zorg & Welzijn dreigt met acties in de thuiszorgsector in Apeldoorn en Groningen. De verantwoordelijke wethouders hebben tot aanstaande maandagmiddag 14 maart 15.00 uur om op de eisen van de FNV in te gaan. De wethouders hebben hierover een brief ontvangen. Marian Beldsnijder, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, zegt over de eisen: ‘Wij eisen dat de thuiszorgmedewerkers met hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden ook in de toekomst voor hun cliënten kunnen blijven zorgen. Het is de hoogste tijd dat beide gemeenten duidelijkheid bieden aan de thuiszorgmedewerkers en hun cliënten. Doen zij dit niet, dan kunnen acties, inclusief stakingen, volgen. De cliënten worden uiteraard niet de dupe van deze actie, hun belang staat immers voorop.’
TSN en Vérian, de organisaties, die de thuiszorg verzorgen in respectievelijk Groningen en Apeldoorn, zijn in grote financiële problemen geraakt, doordat de gemeenten te lage tarieven hanteren. TSN dreigt zelfs failliet te gaan en Vérian heeft het contract met de gemeente Apeldoorn opgezegd, vanwege deze te lage tarieven. Hierdoor verkeren duizenden cliënten en thuiszorgmedewerkers al maanden in onzekerheid. Thuiszorgmedewerkers door heel Nederland hebben de afgelopen weken actie gevoerd voor behoud van hun arbeidsvoorwaarden, voor het in stand houden van de koppeltjes ‘cliënt-thuiszorgmedewerker’ en voor goede thuiszorg.
De FNV stelt dat gemeenten tegen de wet handelen als zij cliënten en hun vertrouwde thuiszorgmedewerker uit elkaar halen en als thuiszorgmedewerkers hun baan of arbeidsvoorwaarden verliezen. Dit is immers verankerd in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de cao.
Staatssecretaris Van Rijn heeft in december 2015 extra geld voor de thuiszorg beschikbaar gesteld en komt binnenkort met een wet die gemeenten verplicht om bij de aanbestedingen rekening te houden met de arbeidsvoorwaarden van de thuiszorgmedewerkers.
‘Er is dus geld om de zorg in Nederland te redden, om de banen te behouden en alle zorgbehoevenden hun zorg te bieden. Het is onbegrijpelijk dat vele gemeenten nog steeds de zorg in hun stad of dorp aan het verkwanselen zijn. De FNV blijft met de thuiszorgmedewerkers en hun cliënten, zolang het nodig is, actie voeren!’, aldus Riek van Kampen, eveneens bestuurder bij de FNV.