Logo_drie-gegadigden-huishoudelijke-hulp-tsn
Medewerkers van thuiszorgorganisatie TSN uit Groningen en Texel leggen dinsdag 22 maart, hun werk neer. Zij voeren actie tegen de problemen die zijn ontstaan na het faillissement van hun werkgever TSN. Het faillissement van TSN raakt 12.000 medewerkers en 40.000 zorgbehoevenden komen zonder hulp te zitten. Ook medewerkers van Vérian uit Apeldoorn komen opnieuw in actie na het ontslag van 537 medewerkers bij deze thuiszorgorganisatie.
Sinds de verschuiving van de zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten, gaan steeds meer thuiszorginstellingen failliet. Cliënten verliezen hun zorg en vele zorgverleners hun baan. Zolang deze neerwaartse spiraal niet wordt doorbroken, blijft de FNV samen met de zorgwerknemers actie voeren in de vorm van ‘verwendagen’. Op donderdag 17 maart, legden TSN-medewerkers in de Achterhoek en Den Helder ook hun werk neer om voor hun cliënten een ‘verwendag’ te organiseren.
 
Tijdens de ‘verwendag’ op 22 maart nodigen de zorgmedewerkers hun cliënten uit om op de genoemde locaties langs te komen voor muziek, een manicure of een massage. Ze worden georganiseerd in:
 
-              Apeldoorn: Mooi onder één kap, Laan van Orden 8 (15.00 – 17.00 uur);
-              Groningen: Het HeerenHuis, Spilsluizen 9 (15.00 – 17.00 uur);
-              Texel: Texelhoeve, Kogerstraat 26, Den Burg, (11.00 – 14.00 uur)
 
‘Het werk blijft gewoon bestaan, want zorg blijft nog steeds nodig. Deze behoefte wordt echt niet zomaar minder. De medewerkers worden nu gedwongen te solliciteren naar hun eigen baan, maar tegen een veel minder salaris. Voor veel van de cliënten blijft het onzeker of ze nog steeds hun vertrouwde thuiszorgmedewerkers behouden. De medewerkers hebben vaak een jarenlange vertrouwensband opgebouwd met onze cliënten. Ook deze band wordt nu rücksichtslos doorgesneden. De gemeenten gebruiken dit faillissement en het collectieve ontslag als bezuiniging over de ruggen van de thuiszorgmedewerkers, maar vooral over de ruggen van de kwetsbare mensen die zij verzorgen,’ aldus Riek van Kampen en Marian Beldsnijder, bestuurders bij FNV Zorg & Welzijn.
 
Thuiszorgmedewerkster Mariska vervolgt: ‘De gemeenten laten duizenden mensen in de kou staan; zowel de zorgmedewerkers als mensen die echt zorg en hulp nodig hebben. Een belachelijke situatie, temeer omdat er met staatssecretaris Van Rijn afspraken zijn gemaakt over een noodfonds van 60 miljoen euro. Het geld is er, de zorg is nodig en er zijn ervaren thuiszorgmedewerkers. Het enige dat de gemeente hoeft te doen is de zorg bij een andere zorgaanbieder onder te brengen onder dezelfde arbeidsvoorwaarden. Het is te gek voor woorden, ik moet solliciteren naar mijn eigen baan, bij mijn eigen cliënten en 25% salaris inleveren.’