Normal_bijstand-aanvragen

Bij het realiseren van experimenten in gemeenten voor vernieuwing en vereenvoudiging van de regels in de bijstand is een belangrijke stap voorwaarts gezet. Staatssecretaris Klijnsma heeft bekend gemaakt dat zij voor de zomer een Algemene Maatregel van Bestuur gaat schrijven die nodig is als wettelijke basis voor de experimenten. Utrecht wil zo snel mogelijk, samen met de Universiteit, het experiment uitvoeren en is daarover nu hoopvol gestemd.

De gemeenten Utrecht, Groningen, Tilburg en Wageningen hebben de afgelopen maanden overleg gevoerd met het ministerie en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarover is de Tweede Kamer op 31 mei 2016 per brief geïnformeerd.
 
Ruimte voor vernieuwing 
Wethouder Victor Everhardt, Werk en Inkomen: ‘Vernieuwing in de bijstand is echt nodig en ruimte van het rijk hiervoor ook. De regels die er nu allemaal zijn bieden niet de flexibiliteit die nodig is voor mensen die snel aan het werk willen. Daarom willen wij met verschillende onderzoeksgroepen kijken wat het beste werkt. Nu de staatssecretaris stappen maakt om dit mogelijk te maken, zie ik een zo snel mogelijke start van ons experiment vol vertrouwen tegemoet. Temeer omdat de meerderheid van de Tweede Kamer steun voor deze experimenten heeft uitgesproken’. 
Utrecht is ook positief over de inschakeling door de staatssecretaris van onderzoeksinstituut ZonMw voor het wetenschappelijk begeleiden en ondersteunen van de experimenten, samen met gemeenten en universiteiten. Dit helpt bij de vertaling naar een mogelijke wetswijziging op grond van de uitkomsten.
 
Experiment Utrecht
Uit de verkenning met het ministerie is gebleken dat het grootste deel van het Utrechtse experiment 'Weten wat werkt' uitgevoerd kan worden. Het gaat hierbij over een ontheffing van verplicht solliciteren en het verdienen van een bonus voor werk dat uitgezocht is door de gemeente. In de opzet van het experiment zit ook een groep die mag bijverdienen naast de uitkering. Voor deze groep is nog niet helder hoe de kaders in de Algemene Maatregel van Bestuur eruit gaan zien (commissiebrief).
 
De komende weken gaat Utrecht samen met Groningen, Tilburg, Wageningen en ZonMw aan de slag om tot een goed wetenschappelijk kader te komen voor de AMvB die de staatssecretaris opstelt.