Normal_signature

Aanstaande woensdag vindt in wijkcentrum de Kern in Hoogezand de ondertekening plaats van de intentieverklaring ‘dementievriendelijke gemeente’. Hoogezand-Sappemeer nodigt alle (vrijwilligers)organisaties binnen de gemeente van harte uit om deze verklaring te ondertekenen en met elkaar samen te werken. Daarmee heeft de gemeente de primeur in de provincie Groningen. Dat meldt de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer werkt al enige tijd samen met Alzheimer Nederland (afdeling Groningen) en het POSO om de gemeente dementievriendelijk te maken. Een dementievriendelijke gemeenschap zorgt ervoor dat mensen met (beginnende) dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Aan de samenleving meedoen is daarbij belangrijk. Dit wordt voor mensen met dementie steeds lastiger, naarmate de progressieve hersenziekte vordert.

In de gemeente zijn nu ongeveer zeshonderd inwoners met dementie. Een op acht inwoners heeft in de eigen omgeving te maken met iemand met dementie. De prognose is dat in 2040 het aantal inwoners met dementie is verdubbeld. Mensen met dementie krijgen in eerste instantie vooral zorg van de mantelzorger, veelal partners, kinderen of andere familieleden. Deze mantelzorgers hebben het vaak erg zwaar. Daarom is het zo belangrijk om samen als gemeenschap te zorgen voor een ‘dementievriendelijke gemeente'.

Participeren in het dementienetwerk, zorgen voor goede publieksinformatie en het mogelijk maken van begeleiding op maat zijn de drie criteria waaraan een dementievriendelijke gemeente moet voldoen. Samenwerken met meerdere (vrijwilligers)organisaties is dus van belang om een dementievriendelijke gemeente te zijn. Deze organisaties zijn van harte welkom om de intentieverklaring te komen ondertekenen op woensdag 2 november aanstaande. Dat kan tussen 10.00 en 12.00 uur in Stichting Wijkcentrum De Kern in Hoogezand. Na de ondertekening overhandigt Alzheimer Nederland vervolgens het predicaat ‘dementievriendelijke gemeente’ aan Hoogezand-Sappemeer.

Door: Redactie Nationale Zorggids