Logo_fnv_logo

De gemeente Groningen houdt zich niet aan de wettelijke termijn waarbinnen een nieuwe aanvraag voor huishoudelijke verzorging moet worden afgehandeld. Daarom heeft jurist Kevin Wevers op vrijdag 9 december, namens FNV Zorg & Welzijn, een eerste zestal aanmaningen met betrekking tot deze ingebrekestellingen aan de gemeente gestuurd. Dat meldt FNV.

De FNV heeft sinds oktober een actiepunt in Groningen, waar inwoners van de stad met hulp van de vakbond een bezwaar kunnen indienen tegen de korting op hun huishoudelijke hulp. De gemeente Groningen bezuinigt fors op de huishoudelijke zorg. Veel Groningers zijn gekort op het aantal uren huishoudelijke zorg zonder een goed onderzoek of een degelijke motivatie.

De FNV heeft, samen met thuiszorgers en hun cliënten, meerdere malen actie gevoerd en de gemeente gewaarschuwd dat het beleid moet worden aangepast. De uitspraken van de Centrale Raad van Beroep op 18 mei jongstleden hebben aangetoond dat Groningen inderdaad niet volgens de wet handelt. “De eerste officiële bezwaren en nieuwe aanvragen voor huishoudelijke hulp zijn in oktober ingediend bij de gemeente. Dit heeft nog niet geleid tot aanpassing van het beleid. Dan zal uiteindelijk de rechter moeten beslissen of Groningen zich aan de wet houdt”, aldus jurist Wevers.

Niet alleen in de stad Groningen houden gemeenten zich niet aan de wet. Uit eerder onderzoek van de FNV blijkt dat 77 procent van alle gemeenten in Nederland zich niet aan de wet of uitspraken van de rechter houden. De FNV heeft een checklist voor de Wmo gelanceerd. Aan de hand van deze checklist kunnen gemeenten nagaan of hun beleid voldoet aan de wet en of er fatsoenlijke salarissen van de tarieven kunnen worden betaald. 

Door: Redactie Nationale Zorggids