UMCG ontvangt anderhalf ton voor onderzoek nieuw materiaal tandimplantaten

Voor hun onderzoek naar de kwaliteit van een nieuw soort tandimplantaten hebben tandartsen Marco Cune en Hennie Meijer van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde een subsidie gekregen van het International Team for Implantology (ITI). De tandartsen werken in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en ontvangen van ITI een bedrag van 159.000 euro. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

De nieuwe soort implantaten zijn gemaakt van Zirconia en moeten als alternatief voor titanium implantaten op de markt komen. Implantaten zijn kunstwortels waarmee tanden en kiezen die verloren zijn gegaan, vervangen kunnen worden. Titanium is kwalitatief van uitstekende waarde voor implantaten, maar er kleven enkele nadelen aan. Zo wil niet iedereen graag metaal in hun mond hebben en zijn er kleurverschillen zichtbaar.

Cune en Meijer zullen gaan onderzoeken of de Zirconia-implantaten net zo goed vastgroeien als de titaniumvariant en daarnaast geen schade toebrengen aan het tandvlees. Tot slot zullen ze na één en drie jaar via röntgenfoto’s controleren of de kwaliteit van de nieuwe soort implantantaten net zo goed is als de implantaten van titanium.

© Nationale Zorggids