Normal_pregnant

De hoogzwangere vrouw uit Groningen die twee jaren geleden overleed heeft door een verkeerde diagnose van de verloskundige destijds niet de goede zorg gekregen. De ouders van de vrouw dienden dinsdag voor het Regionaal Tuchtcollege een klacht in tegen de verloskundige. Dat meldt RTV Noord. 

De verloskundige vond het niet noodzakelijk om de bevalling in het ziekenhuis te laten plaatsvinden. De zwangere vrouw had last van darmklachten, die volgens de verloskundige konden duiden op een voedselvergiftiging. Een paracetamol moest de pijn verzachten. De complicaties werden echter zo hevig dat de hoogzwangere vrouw en haar ongeboren dochtertje even later overleden.

De tragische gebeurtenis werd door de politie meteen als verdacht bestempeld. De vriend van de verloskundige werd opgepakt. Deze verdenking is nu teruggetrokken, omdat uit forensisch onderzoek blijkt dat de vrouw is overleden aan het HELLP-syndroom: ernstige complicaties tijdens de zwangerschap.

In haar familie kwamen deze complicaties al vaker voor, dus de verloskundige had dit volgens de nabestaanden moeten weten. Ze negeerde echter de signalen en hield vast aan de voedselvergiftiging. Dat de verloskundige na het overlijden bovendien geen contact met de familie heeft gezocht, was voor de nabestaanden de druppel om haar aan te klagen.

De verloskundige zelf zegt dat ze er alles aan heeft gedaan om de bevalling van de Groningse zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook de Inspectie Gezondheidszorg heeft geen onzorgvuldigheden in de zorg kunnen aantonen. Of de verloskundige wel of niet schuldig is, wordt over zes weken door het Medisch Tuchtcollege bekend gemaakt.

Door: Redactie Nationale Zorggids