Logo_logo

Het Martini Ziekenhuis heeft bij inwoners van de gemeente Groningen de voorkeur boven het Universitair Medisch Centrum. Dat blijkt uit cijfers van beide ziekenhuizen en het bureau Onderzoek & Statistiek van de gemeente Groningen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Vijfendertig procent van de patiënten van het Martini Ziekenhuis kwamen uit de gemeente Groningen. Ook inwoners van de provincie Groningen kiezen vaker voor het Martini Ziekenhuis. Het UMCG heeft daarentegen meer patiënten elders uit het land, zo’n 27 procent. Tegen 3 procent van het Martini Ziekenhuis.

Het aantal opnames is bij beide ziekenhuizen gedaald. Waar het bij het UMCG om een daling van 2000 patiënten ging, gaat het bij het Martini Ziekenhuis om 5000 patiënten. Bij het UMCG is de daling vooral zichtbaar in de dagverpleging. De dagbehandeling in het Martiniziekenhuis steeg juist. Ook is een duidelijke trend te zien in de daling van het aantal dagen dat een patiënten in het ziekenhuis ligt. De onderzoekers zeggen dat dit komt door de ontwikkelingen in de medische zorg en technieken waardoor de patiënten minder lang in het ziekenhuis liggen.

Door: Redactie Nationale Zorggids