Opnamebeperking UMCG door darmbacterie duurt voort

Het aantal patiënten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) die de besmettelijke darmbacterie VRE heeft opgelopen, is opgelopen naar vijfendertig. Dit aantal ligt nog wel in de lijn der verwachting, want hoe meer mensen er getest worden, hoe meer gevallen er zullen opduiken. Inmiddels zijn ook patiënten van andere afdelingen dan het hartcentrum getroffen. Dit meldt RTV Noord.

De opnamestop die bij de constatering van het virus werd ingevoerd, blijft vooralsnog van kracht. Er is vanwege de isolatie van de besmette patiënten namelijk minder plek op de verpleegafdelingen. Daarnaast is het personeel druk met het screen van patiënten, waardoor niet alle bedden beschikbaar zijn. De opnamestop is niet van toepassing op de afdelingen Kindergeneeskunde, het Universitair Centrum Psychiatrie en de Spoedeisende Hulp. Ook patiënten die complexe academische zorg nodig hebben, kunnen terecht bij het UMCG.

Nabijgelegen ziekenhuizen merken nog niets van de opnamebeperking van het UMCG. Het Martini Ziekenhuis laat weten dat het druk is, maar denkt niet dat deze drukte komt door de situatie in het UMCG. Ook voor de uitbraak was het namelijk al druk, vermoedelijke mede door de griepgolf. Het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Winschoten en Delfzijl heeft enkele gevallen van het UMCG overgenomen, maar het Refaja in Stadskanaal nog niet.

Door: Redactie Nationale Zorggids