Normal_arm__duim

Een kopje koffie drinken of een glaasje wijn inschenken. Het zijn handelingen die voor mensen die een herseninfarct hebben gehad, erg moeilijk zijn. Het UMCG doet nu onderzoek naar een apparaat, dat moet helpen om juist die bewegingen te oefenen. 

Bob Mijwaard krijgt twee jaar geleden de schrik van zijn leven. Hij wordt in zijn slaap getroffen door een herseninfarct. Plotseling zit de anders zo sportieve Bob in een rolstoel.
 
'Ik zou een halve marathon gaan lopen in Apeldoorn, maar dat ging helaas niet door', vertelt hij. 'In plaats daarvan belandde ik in het UMCG.'
 

Fijne motoriek 

Bob raakt verlamd aan de rechterhelft van zijn lichaam. In de maanden na het infarct revalideert hij. Zijn spraak wordt beter, en hij kan weer lopen. Maar de fijne motoriek blijft achter. Net als veel andere patiënten die worden getroffen door een infarct.
 
Onderzoekers in Groningen werken samen met een Spaanse ontwikkelaar om de ArmAssist op de markt te brengen. Het apparaat helpt patiënten om juist die fijne motoriek beter te trainen, in hun eigen huis. Door middel van spellen wordt de patiënt gemotiveerd.