Topman Martini Ziekenhuis spreekt zich uit na kritiek

Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis in Groningen, heeft boos gereageerd op de aanhoudende kritiek van Diederik Gommers. Gommers is hoofd van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en hij stelt al weken dat ziekenhuizen in het noorden coronapatiënten uit andere regio’s weigeren. Feenstra ziet zich nu genoodzaakt om publiekelijk te reageren op de man die hij in het ongelijk stelt. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Gommers heeft meerdere malen in het openbaar gesteld dat ziekenhuizen in het noorden niet genoeg helpen om patiënten met het coronavirus op te vangen. Toen in Brabant de grote piek aan patiënten aanbrak, werd opgeroepen om deze patiënten landelijk te verspreiden om zo de capaciteit van de ic-afdelingen te waarborgen. Daar is volgens Feenstra gehoor aan gegeven, ook in het Martini Ziekenhuis. In de noordelijke ziekenhuizen lagen afgelopen vrijdag 54 coronapatiënten uit andere regio’s. Tijdens de piek waren dit er zelfs 140. Dit aantal ligt bovenop de coronapatiënten die zelf in het noorden wonen en opgenomen zijn of zijn geweest.

Eindelijk openlijke reactie

De bestuursvoorzitter wilde eerder niet openlijk reageren op de kritiek van Gommers. Na meerdere sneren naar het noorden voelt Feenstra zich genoodzaakt om toch te reageren. Dat deed hij onder andere op de brief die Gommers afgelopen weekend verstuurde naar collega’s op de intensive care-afdelingen. Daarin staat dat er van gelijke verspreiding van coronapatiënten geen sprake is. Feenstra weerspreekt dit met klem. “Wij bieden al weken plekken aan die niet worden ingevuld!’’

Door: Nationale Zorggids