Normal_zorg

De gemeente Groningen gaat in 2017 meer doen om mantelzorgers te ondersteunen, aldus de gemeente Groningen. Deze week opent logeerhuis De Opstap. Dat meldt gemeente Groningen. 

De gemeente gebruikt de zogenaamde complimentgelden om mantelzorgers te waarderen, te helpen en overbelasting te voorkomen. Mantelzorgers zijn mensen, die vanuit hun persoonlijke band, langdurig voor een zieke of gehandicapte zorgen. Dit jaar gaat het om een bedrag van 944.000 euro.

Wethouder Ton Schroor: ‘De rol van mantelzorgers in de zorg wordt steeds belangrijker. Daarom willen wij hen op allerlei manieren ondersteunen en waarderen voor hun inzet. Dat doen we in de eigen buurt via de WIJ-teams en ook het steunpunt Mantelzorg van Humanitas. Het delen van zorg met vrienden, familieleden, vrijwilligers of beroepskrachten staat centraal in ons beleid. Mantelzorgen doe je samen’.

Groningen ondersteunt bijvoorbeeld het burgerinitiatief “De Opstap”. Dit logeerhuis voor respijt van overbelaste mantelzorgers opent deze week haar deuren. ‘We faciliteren dit experiment en denken samen met de initiatiefnemers na over de verdere ontwikkeling’, aldus de wethouder. Verder zijn er trainingen voor overbelaste mantelzorgers en wordt de nieuwe website respijtzorggroningen.nl flink gepromoot. Deze website biedt mantelzorgers diverse mogelijkheden om zorgtaken tijdelijk te onderbreken en ‘de batterij weer op te laden’. Ook worden er speciale activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld voor jonge mantelzorgers.

Door: Redactie Nationale Zorggids