Normal_rolstoel_beperking_wajong_pgb_handicap

De gemeente Groningen gaat WMO-onderdelen aanbesteden. Dat heeft de Groningse gemeenteraad besloten in de raadsvergadering op woensdag 18 april. Dat betekent dat vanaf volgend jaar maximaal vier grote zorgaanbieders de individuele en groepsgerichte ondersteuning en het kortdurende verblijf gaan verzorgen en de uitvoering van de Participatiewet voor de sociale activering van mensen die langdurige ondersteuning nodig hebben. Dat meldt de gemeente Groningen.

Nu werken er in de WMO veel zorgaanbieders op basis van het principe ‘uurtje factuurtje’. Straks moeten de gecontracteerde zorgaanbieders de zorg die nodig is voor een vast bedrag (‘lumpsum’) bieden. Ze kunnen gebruik maken van kleine aanbieders als onderaannemers. Het nieuwe systeem heet officieel het gebiedsondersteuningsnetwerk (GON). Volgens wethouder Ton Schroor (D66) zorgt dit GON voor een divers, laagdrempelig en dichtbij georganiseerd aanbod voor inwoners die ondersteuning nodig hebben. Bovendien valt de eigen bijdrage weg, zo zegt hij. 

De raad heeft zich de afgelopen tijd vaak met het GON beziggehouden. Een aantal fracties is bezorgd over de gevolgen voor kleine aanbieders van zorg en ondersteuning als straks enkele grote aanbieders zijn gecontracteerd. “Veel kleine organisaties voelen zich niet gehoord en gezien”, aldus fractievoorzitter Carine Bloemhoff van coalitiepartij PvdA. Ook is er vrees voor bureaucratie. “Er komt een nieuw bureaucratisch systeem dat ten koste gaat van de duidelijkheid voor de burger”, aldus fractievoorzitter Marjet Woldhuis van 100% Groningen. SP’er Wim Koks zei: “Ik vrees levensgroot de kans op getrouwtrek ten koste van de cliënt.” Fractievoorzitter Amrut Sijbolts van Stad en Ommeland: “Het gaat om een kwetsbare groep mensen waar je niet mee kunt slepen.”

Uiteindelijk ging de meerderheid van de raad akkoord met aanbesteding van het GON. Deze meerderheid verwierp ook een motie van PvdA, SP, 100% Groningen Partij voor de Dieren om de invoering van het GON uit te stellen en te zoeken naar alternatieven. “Er is geen aantrekkelijk alternatief”, zei VVD-fractievoorzitter Jasper Honkoop. “We gaan iets doen wat nieuw is”, aldus Wieke Paulusma van D66. “Maar de voorwaarden voor aanbesteding geven voldoende houvast dat de beweging die we met het GON inzetten effectiever is dan hoe we het nu georganiseerd hebben.”

Door: Redactie Nationale Zorggids