Normal_ziekenhuis__patient

Om de zorg voor de regio Drenthe en Zuidoost-Groningen te behouden presenteert een kernteam, bestaande uit ziekenhuizen Treant, Ommelander Ziekenhuis Groningen en Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Huisartsenzorg Drenthe en zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis, vandaag zijn gezamenlijk plan voor de zorg in de regio. Het plan is om de basiszorg in alle locaties van de bij het kernteam aangesloten ziekenhuizen te handhaven.

De ingewikkelde ziekenhuiszorg wil het kernteam echter concentreren in Assen, Emmen en Scheemda. De planbare zorg in Stadskanaal en Hoogeveen wordt door Treant uitgebreid door het opzetten van expertisecentra. Het kernteam zal de komende maanden over de invulling van het plan spreken met medewerkers, patiënten, zorgaanbieders, overheden en inwoners. De uitvoering van het plan gaat enkele jaren duren. Het is de bedoeling na de zomer van dit jaar de eerste stappen te zetten. 
 

Beschikbaarheid van zorg in de regio

Ziekenhuizen, huisartsen en zorgverzekeraars hebben in september vorig jaar de handen ineengeslagen om de zorg beschikbaar te houden voor alle inwoners in de regio. Door maatschappelijke veranderingen en stijgende levensverwachting van de bevolking verandert de zorgvraag in Drenthe en Zuidoost-Groningen, net als in heel Nederland. Dat vraagt ook om aanpassingen in het zorgaanbod. Daarbij was het vooral duidelijk dat het voortzetten van de complete spoedeisendehulpfaciliteiten (SEH) op vier locaties in de regio niet haalbaar was.