Normal_euthanasie2

Euthanasie is een gevoelig onderwerp. Voor mensen die ondraaglijk lijden en geen andere uitweg meer zien dan een gepland sterven, voor de directe omgeving van deze mensen en ook voor mensen die willen sterven, maar niet aan de criteria voldoen. 

Het aantal euthanasiegevallen in onze provincie laat een stijgende trend zien. Volgens Jan Broer, forensisch arts en epidemioloog bij de GGD, fluctueert het absolute aantal mensen dat sterft door euthanasie ieder jaar enigszins. 'Voor de trend is het daarom beter naar tweejaarlijkse gemiddelden te kijken.' Kijk je daarnaar, dan zie je een stijgende trend, die wel wat lijkt af te vlakken.

Lager aantal dan verwacht

Het aantal euthanasiegevallen in onze provincie ligt al een aantal jaar lager dan je op basis van het inwonertal zou verwachten. Bijvoorbeeld: in 2017 waren er in heel Nederland 6.585 sterfgevallen door euthanasie. Gerelateerd aan het aantal inwoners per provincie zou je verwachten dat er 225 gevallen uit Groningen komen. In werkelijkheid gaat het om 202 gevallen. Ook voor eerdere jaren is dit werkelijk aantal gevallen van euthanasie lager dan verwacht.
 

Vijf zorgvuldigheidscriteria 

'De patiënt moet vrijwillig en weloverwogen door euthanasie willen sterven. Hij moet deze keuze zonder druk van buitenaf hebben gemaakt. Er moet sprake zijn van ondraaglijk lijden. Andere redelijke behandelopties moeten zijn uitgesloten én er moet een tweede arts hebben beoordeeld of het verzoek goed is onderbouwd. Als aan een van deze criteria niet wordt voldaan, zal een verzoek moeten worden afgewezen.'

Lees verder