Meer bewegingsvrijheid voor zwangere tijdens bevalling in Martini Ziekenhuis

Vrouwen die in het Martini Ziekenhuis onder de begeleiding van een gynaecoloog staan, kunnen vanaf nu ook gebruik maken van een bad tijdens de bevalling. Het is tevens mogelijk om draadloos en waterproof de hartslag van de baby en de weeën te registreren. Dit meldt de Gezinsbode.

Vrouwen vinden het vaak prettig om tijdens de de ontsluitingsfase van hun bevalling in bad te zitten, aangezien het warme water de spieren ontspant en de spanning en pijn vermindert. In het Martini Ziekenhuis zijn daarom nu bevalbaden aanwezig. Aly Hoekstra, unithoofd Verloskunde in het Martini Ziekenhuis: “Omdat we hier werken vanuit de gedachte dat de wens van de zwangere en haar partner voorop staat, hebben we deze manier van bevallen op onze afdeling geïntroduceerd en iedereen er in geschoold. Uiteraard moet het medisch wel verantwoord zijn, er zijn ook situaties waarin het niet mogelijk is gebruik te maken van het bad.”

Vroeger was het alleen mogelijk om de hartslag van de baby en de weeën te monitoren door middel van een band met snoeren die om de buik van de zwangere zat. Fleurisca Korteweg, gynaecoloog in het Martini Ziekenhuis: “Dat beperkte de bewegingsvrijheid tijdens de bevalling. Zij konden niet een stukje lopen, maar dus ook niet gebruik maken van het bad of onder de douche. Nu we de mogelijkheid van een draadloze waterproof CTG hebben, kunnen zij nu ook de warmte en ontspanning van een douche of bad ervaren. Dat kan er weer voor zorgen dat de bevalling sneller verloopt en een positievere ervaring wordt voor de vrouw.”

Door: Redactie Nationale Zorggids