Normal_debat

FNV Zorg & Welzijn organiseert vandaag, 18 november, een debat over de teloorgang van de zorg in de stad Groningen. Zorgbehoevenden, gemeenteraadsleden en jurist Kevin Wevers (specialist Wet Maatschappelijke Ondersteuning) gaan met elkaar in gesprek over de erbarmelijke staat van de huishoudelijke thuiszorg in de stad. Dat meldt FNV Zorg & Welzijn.

In Groningen moeten zorgbehoevende mensen zelf hun benodigde zorg regelen, bijvoorbeeld via een particulier bedrijf. De WMO-wet 2015 wordt daardoor volledig miskend. Dat zegt Maureen van der Pligt van FNV Zorg & Welzijn. Volgens haar is de gemeente Groningen op die manier medeverantwoordelijk voor de teloorgang in de zorgsector.

25 zorgbehoevenden hebben samen met FNV Zorg & Welzijn officieel bezwaar gemaakt bij de gemeente tegen de kortingen op de huishoudelijke thuiszorg. Volgens jurist Kevin Wevers kan het niet door de beugel dat deze mensen geen huishoudelijke zorg krijgen. Tijdens het debat gaat hij de gemeenteraad en het college er nogmaals op wijzen dat zij hun verantwoordelijkheid om de WMO goed moeten uitvoeren.

Van der Pligt vindt het merkwaardig dat de wethouder eerder deze week in een radio-interview aangaf dat er maar weinig klachten zijn over de huishoudelijke zorg. De officiële juridische verzoeken voor een nieuwe indicatiestelling die de FNV een aantal keer heeft gestuurd, noemt de wethouder ‘standaardbrieven’. Volgens Van der Pligt heeft de wethouder zich daarin niet genoeg verdiept.

Daarom wil FNV Zorg & Welzijn het beleid nu bijstellen. Des te meer ook omdat de gemeente geld heeft overgehouden op het zorgbudget. De gemeente Groningen heeft zelf inmiddels aangekondigd extra te gaan investeren in de zorg voor Groningers. Het debat over deze zorgkwestie wordt gehouden in Het Paleis in Groningen en begint om 20.00 uur.

Door: Redactie Nationale Zorggids