Normal_bloemen__planten__tuin

Zaterdag 26 november bezocht burgemeester Peter den Oudsten mevrouw Klazina Algera-Buitenwerf. Zij vierde die dag haar honderdste verjaardag in het Maartenshof. Mevrouw Klazina (roepnaam Sjane) Algera-Buitenwerf is geboren in Uithuizen en met haar broers en zusters opgegroeid in de stad Groningen. Dat meldt de gemeente Groningen.

Als jonge vrouw is zij werkzaam geweest als verpleegster. Ze leerde haar man Henk Algera kennen in de stad Groningen. Hij had de Zeevaartschool doorlopen en voer als stuurman op grote schepen. In 1938 vertrok de heer Algera naar Nederlands-Indië. Het echtpaar is in 1939 met de handschoen (op afstand) getrouwd. Mevrouw Algera vertrok met één van de laatste schepen voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak naar Nederlands-Indië.

Toen de Indonesische vrijheidsstrijd (Besiaptijd) uitbrak, ging het gezin, hun zoon was inmiddels geboren, voor korte tijd terug naar Nederland. Het gezin Algera-Buitenwerf heeft achtereenvolgens nog in Nieuw-Guinea en Australië gewoond. Ruim tien jaar later keerde het gezin terug naar Nederland, naar Groningen. Zoals mevrouw het zegt: “De cirkel is rond. Ik ben weer thuis, er gaat niets boven Groningen.” Mevrouw Algera heeft op slechthorendheid na een goede gezondheid. Ze houdt van haken en breien.

Door: Redactie Nationale Zorggids