Normal_woordenschat__taal__leren__alfabet

Een op de negen inwoners van de provincie Groningen heeft veel moeite met lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Er is een plek waar de inwoners van gemeente Midden-Groningen op een laagdrempelige manier terecht kunnen voor hulp: het Taalhuis. In de bibliotheek in Hoogezand en Slochteren en in het MAC Muntendam is zo'n Taalhuis gevestigd dat voor iedereen toegankelijk is, ook voor wie geen lid is van de bibliotheek. Dat meldt de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Een tot twee keer per week is er een inloopspreekuur met de Taalhuiscoördinator. Dit is een docent van het ROC. Samen met de deelnemer kijkt hij of zij waar zij aan willen werken en wat de beste manier is voor de deelnemer. Misschien is dat een oefenboek, een cursus of misschien is een Taalmaatje het meest geschikt. Dit is een speciaal voor het Taalhuis opgeleide vrijwilliger die helpt om beter te leren lezen, schrijven of spreken. De hulp in het Taalhuis is afgestemd op ieders eigen niveau en behoefte.

Tevens worden er verschillende activiteiten georganiseerd en er zijn geregeld cursussen, zoals Klik & Tik en Digisterker. Deze gratis cursussen helpen mensen om beter te leren omgaan met de computer.

  • Het Taalhuis Hoogezand is te vinden in de bibliotheek van Hoogezand. Het inloopspreekuur is iedere maandag tussen 14.00 en 16.00 uur en iedere vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur.
  • Het Taalhuis Slochteren is te vinden in de bibliotheek van Slochteren. Het inloopspreekuur is iedere vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur.
  • Het Taalhuis in Menterwolde is te vinden in het MAC te Muntendam. Loop gewoon eens binnen. Open op dinsdag van 13.30 tot 15.00 uur. Een afspraak maken hoeft niet.

Het Taalhuis Midden-Groningen is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Hoogezand-Sappemeer, Biblionet Groningen, Noorderpoort, Stichting Lezen & Schrijven, Humanitas en Kwartier Zorg & Welzijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids