Interzorg organiseert thema-avond ‘muziek als blikopener van het geheugen’

Muziek werkt als een blikopener van het geheugen. Daar waar de woorden niet meer begrepen worden blijft de muziek en de herinnering. Mensen die meer willen weten over het effect van muziek op mensen met dementie, zijn van harte welkom tijdens de thema-avond op 8 november 2017, vanaf 19.30 uur in Interzorg De Hullen in Roden. Dit meldt Interzorg.  

Uit onderzoek is gebleken dat muziek een positieve werking heeft op dementerende ouderen. Daarom zet Interzorg muziek in als onderdeel van zorg en behandeling. Zo is Interzorg gestart met het iPod-project en zijn er verschillende geheugenkoren opgericht.
Het horen van muziek uit de kindertijd en de jong-volwassenheid kan bij mensen met dementie herinneringen oproepen aan gelukkige momenten uit hun leven. Uit Amerika is een bijzonder idee van de stichting ‘Music and Memory’ gekomen: het iPod-project. Dit houdt in dat mensen met dementie een persoonlijke afspeellijst van liedjes krijgen aangeboden via een iPod. Deze lijst wordt samengesteld in overleg met de cliënt en de naasten. Het is van belang dat muziek gekozen wordt waar prettige herinneringen aan kleven. Interzorg is met het iPod-project gestart in Interzorg De Wijde Blik en De Slingeborgh in Assen. Wanneer dit succesvol blijkt, krijgen ook cliënten op andere locaties dit aangeboden.

Zingen is een manier van communiceren voor mensen met dementie. De herkenning van het lied stimuleert een deel van het geheugen. Mensen blijken zich tijdens het zingen meer te herinneren doordat ze een ander deel van het geheugen aanspreken. Ook zorgt het zingen voor een bewustere ademhaling. Dit kan ontspannend werken voor het lichaam. Interzorg beschikt inmiddels over drie geheugenkoren: in De Wijde Blik en De Slingeborgh in Assen en De Hullen in Roden.

Door: Redactie Nationale Zorggids