Normal_darmbacteri_n

Patiënten met de ziekte van Parkinson krijgen hiervoor het middel levodopa, dat in de hersenen wordt omgezet in de neurotransmitter dopamine. In een onderzoek dat op 18 januari is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications laten onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zien dat darmbacteriën de levodopa kunnen omzetten in dopamine. Omdat dopamine niet via het bloed in de hersenen kan komen, maakt dit de behandeling minder effectief, zelfs wanneer patiënten tegelijkertijd middelen slikken die de omzetting van levodopa in dopamine remmen. 

‘We weten al langer dat darmbacteriën een effect op de hersenen kunnen hebben’, zegt assistent-hoogleraar Microbiologie Sahar El Aidy, die de leiding had over het nieuwe onderzoek. ‘Er is een voortdurend chemische contact tussen de darmbacteriën en de hersenen.’ El Aidy en haar team onderzochten of micro-organismen in de darmen invloed hadden op de biologische beschikbaarheid van levodopa, een middel dat de symptomen van de ziekte van Parkinson vermindert.
 
Patiënten slikken dit middel als een pil. De levodopa wordt in de dunne darm opgenomen en gaat dan via het bloed naar de hersenen. Maar bepaalde enzymen, decarboxylases, kunnen levodopa omzetten in dopamine.