Normal_ouderen__koken__handen

Het water liep jong én oud onlangs uit de mond bij de eerste editie van Oud Cuisine. “Iedereen was verbaasd hoe lekker het smaakte en hoe mooi de gerechten eruitzagen op het bord”, vertelt mede-initiatiefnemer Siko Oud. Hij is één van de jongeren die samen met 12 ouderen op zondag 7 juli opnieuw kookt in De Globe. De vertegenwoordiger van WIJ Groningen in het gemeentelijk gebiedsteam Centrum dacht mee bij de opzet en het benaderen van senioren die het leuk vinden om nieuwe contacten op te doen.

Oud Cuisine, wat is dat precies? “Een pop-up restaurant dat één keer per maand opengaat. Daarin koppelen we een jongere aan een oudere waarbij het hele gezelschap samen kookt onder begeleiding van een chef-kok”, aldus Siko. Hij bedacht het idee samen met zijn vrienden Piet Croockewit en Cas Klatte. “Het zaadje voor Oud Cuisine is ongeveer een jaar geleden geplant. Zelf werkte ik in de horeca en thuiszorg. Piet en Cas hadden een bijbaantje in een verzorgingscomplex.”
 

Individualisering

Daar zagen ze dat veel ouderen het gevoel kregen buiten de maatschappij te staan. Anderen hadden nog wel een taak zoals meehelpen met koken. Ze leefden er zichtbaar van op. “Ouderen kunnen vaak meer dan ze zelf denken. Als ze in de benen komen, ontstaan mooie dingen. Het leek ons vrij vanzelfsprekend om dit idee samen op te pakken. Volgens ons is het belangrijk om elkaar te blijven vinden in de buurt nu sociale netwerken verdwijnen, ouderen steeds langer thuis wonen en mensen individualiseren.”