AI spoort prostaatkanker vaker en accurater op dan radiologen

Uit een grote internationale studie blijkt dat Artificial Intelligence prostaatkanker vaker herkent op een MRI dan radiologen. Ook slaat AI de helft minder vaak vals alarm. Kunstmatige intelligentie kan dus helpen de uitdagingen in de radiologie het hoofd te bieden. Op dit moment hebben radiologen namelijk steeds meer werk, omdat mannen met een verhoogd risico op prostaatkanker standaard een prostaat-MRI ondergaan. Er is veel expertise nodig om prostaatkanker te diagnosticeren, maar er zijn onvoldoende ervaren radiologen. Dit meldt het Radboudumc dat de studie coördineerde. 

 AI spoort bijna 7 procent meer significante prostaatkankers op dan een groep radiologen, blijkt uit het onderzoek met tweehonderd AI-teams en 62 radiologen uit twintig landen. Kunstmatige intelligentie wijst 50 procent minder vaak onterecht een verdachte plek aan. Door gebruik te maken van AI kan het aantal biopten dus halveren, denken de onderzoekers. Vervolgstudies moeten de resultaten bevestigen.

Nauwkeurige diagnoses en minder biopten

Als inderdaad blijkt dat AI-gebruik nuttig is in de radiologie, kan het helpen de werkdruk te verlagen, nauwkeurige diagnoses te stellen en hoeven mannen minder vaak een prostaatbiopt te ondergaan. Maar voorlopig is dit nog toekomstmuziek en moet AI nog gevalideerd worden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky