Riksja’s van Fietsen Alle Jaren toeren met kwetsbare ouderen door Amsterdam

Stichting Fietsen Alle Jaren heeft twee riksja’s die minder mobiele ouderen door Amsterdam rijdt. De stichting doet alle bossen in de omgeving aan, maar sinds kort komen ouderen ook door de stad. De 87-jarige Maria Kuijper had niet gedacht ooit nog door de stad te fietsen. Dit meldt Het Parool. 

Onlangs is het initiatief Fietsen Alle Jaren officieel van start gegaan in Amsterdam. Vrijwilligers halen ouderen in een verpleeghuis op om een rondje door de stad te maken. Daarna worden ze weer thuis afgezet. De riksja’s worden niet gebruikt om van A naar B te komen, maar echt om door Amsterdam te toeren. Medeoprichter Frank van der Klaauw vindt zo’n initiatief van groot belang voor minder mobiele ouderen die daardoor nauwelijks uit het verpleeghuis komen. “Onze stichting zorgt ervoor dat zij weer kunnen genieten van de natuur en cultuur die de stad te bieden heeft.”

Pilotenopleiding

Voor de riksja’s zijn speciale bestuurders, ofwel piloten, aangesteld. Zij zijn voordien opgeleid om de driewielers goed te kunnen besturen en rekening te houden met de kwetsbare doelgroep die ze vervoeren. Piloten rijden vaak eerst een paar oefenrondjes met familie of vrienden, waarna de oudere zelf mag instappen. Van de 25 vrijwilligers die zich hebben gemeld, zijn al vijftien klaar voor de tours door de stad. Piloot en passagier bepalen zelf de route. Een rondje door het groen heeft vaak de voorkeur, ook omdat het veiliger is dan in de drukke binnenstad.

Ouderen in verpleeghuis

Fietsen Alle Jaren werkt nu alleen nog samen met het Flevohuis en Vondelstede, maar wil graag de samenwerking aangaan met andere verpleeghuizen in Amsterdam. Ook is het plan om de riksjaritjes aan te bieden aan thuiswonende ouderen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky