Normal_sicklecells_sikkel_cel_wiki_-c_
De Medische Oncologie van het UMCG krijgt samen met de bedrijven Nano-Fiber Matrices BV en PerkinElmer een subsidie van 150.000 euro voor laboratoriumonderzoek naar kanker. De twee bedrijven ontwikkelen samen met het UMCG een 3D-model om cellen op kweek te zetten. Met een driedimensionaal model wordt de groei van een cel in een lichaam beter nagebootst. Dit meldt het Samenwerkingverband Noord-Nederland (SNN).

Nu worden de cellen nog gekweekt in platte, tweedimensionale, bakjes. Met het 3Dmodel kunnen onderzoekers beter zien welke mogelijke nieuwe kankermedicijnen het beste werken. Op deze manier kan veel geld bespaard worden op medicijnen. Ook levert de ontwikkeling van de 3D-modellen banen op in het medisch onderzoek en voor het bedrijf dat de modellen op de markt brengt.

Met het 3D-celkweekmodel kunnen medicijnen in de toekomst mogelijk meer persoonlijk op de patiënt afgestemd worden. Zo zouden cellen van tumoren van een individuele patiënt op kweek gezet kunnen worden en in het laboratorium bekeken worden hoe die patiënt op bepaalde medicijnen reageert. Dit kan de medicatie tegen tumoren in de komende vijf jaar drastisch veranderen. 

© Nationale Zorggids