Normal_luchtvervuiling

Inwoners van de provincie Groningen roken dagelijks bijna vier sigaretten mee. Figuurlijk welteverstaan, want het gaat hier om het inademen van ongezonde lucht. Milieudefensie heeft namelijk berekend dat vieze lucht net zo schadelijk is als meeroken. Dat meldt De Groninger Krant.

Het meeroken uit echte sigaretten is de laatste jaren door het rookverbod in openbare ruimtes weliswaar verminderd, maar voor de gezondheid is het net zo schadelijk om vervuilde lucht in te ademen. Auto’s, kolencentrales en intensieve landbouw zijn de boosdoeners.

Milieudefensie onderzocht de luchtkwaliteit van alle gemeentes in Nederland en deelde de vuilheid per regio in aan de hand van de hoeveelheid meegerookte sigaretten. Met het aantal van vier per dag komt de Groninger luchtkwaliteit lang niet als slechtste uit de bus. Sterker nog, Groningers roken gemiddeld maar vier tiende minder sigaretten mee dan de Friezen, die de schoonste luchtkwaliteit hebben. Rotterdammers spannen de kroon in negatieve zin: zij roken per dag maar liefst zeven sigaretten mee.

Met het onderzoek wil Milieudefensie de gevaren van ongezonde lucht bij de Staat beter in kaart brengen. Volgens Bram van Liere van Milieudefensie is er namelijk niet veel nodig om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. “Maar dan moet de Staat geen maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op snelwegen gaan invoeren.”  

Door: Redactie Nationale Zorggids