Normal_verkeer

Verkeerswijzer Groningen en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) starten deze maand met de voorlichtingscampagne 'Is uw medicijn veilig in het verkeer'. Hierin wordt de invloed van medicijnen op het rijgedrag onder de loep genomen. Eén op de zes Nederlanders gebruikt namelijk medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dat meldt de provincie Groningen.

Ondanks de risico’s neemt een groot deel van de gebruikers van deze medicijnen gewoon deel aan het verkeer. Tijdens de campagne wordt daar aandacht aan besteed, om zo de mensen bewuster te laten maken van de gevaren. De gevolgen zijn niet bij alle medicijnen duidelijk zichtbaar. Het reactievermogen kan bijvoorbeeld ongemerkt verminderd worden na het gebruik van sommige medicijnen. Juist dan is de kans op een ongeluk veel groter.

Op http://www.rijveiligmetmedicijnen.nl kunnen mensen controleren of hun medicijngebruik voor gevaren in het verkeer zorgt. Het IVM ondersteunt onder andere artsen en apothekers bij het geven van voorlichting aan patiënten. In de provincie Groningen organiseert Verkeerswijzer Groningen samen met het IVM gratis trainingen. Tijdens deze trainingen leren apothekers, huisartsen en hun assistenten hoe zij patiënten optimaal kunnen voorlichten over medicijnen en wat de invloed daarvan is in het verkeer.

Een brochure over de campagne 'Is uw medicijn veilig in het verkeer' is gratis te bestellen of te downloaden via bovengenoemde website. Voor overige informatie kan contact opgenomen worden met Arjan van der Zwaag van het Verkeer- en Vervoerberaad Groningen via telefoonnummer 050 316 42 88.

Door: Redactie Nationale Zorggids