UMCG opent Kinderallergie & Astma Centrum

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft op vrijdag 23 september een Kinder Allergie & Astma Centrum geopend. Dit centrum is onderdeel van het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG.  Dit meldt de Gezinsbode.

In het centrum komen allerlei artsen, verpleegkundigen en onderzoekers van verschillende afdelingen te werken. Zij zullen samen bezig gaan met de diagnostiek en behandeling van kinderen met (een verdenking op) allergische aandoeningen en astma. De focus van het centrum zal komen te liggen op kinderen met meerdere ernstige allergieën tegelijk en kinderen die een allergische reactie ontwikkelen op geneesmiddelen. Deze reacties kunnen zich kenbaar maken door een reactie van de huid, de ogen of de luchtwegen, maar ook van het hart en bloedvaten, het maagdarmkanaal of het bewustzijn.

Hooikoorts zorgt er in het ergste geval voor dat de ogen en luchtwegen geïrriteerd raken, maar een voedsel- of insectenallergie kan voor bijvoorbeeld een levensgevaarlijke anafylactische shock zorgen. Er zijn ook andere, minder acute voorbeelden. Zo kan een allergische reactie op een kankerbehandeling ervoor zorgen dat het geneesmiddel niet meer gegeven kan worden en er dus geen behandeling meer mogelijk is.

De zorg voor dergelijke complexe patiënten wordt in het nieuwe centrum door middel van nauwe samenwerking en onderlinge afstemming met zorgverleners en ziekenhuizen vormgegeven. Naast deze zorg biedt het centrum ook onderwijs op maat aan en vindt er wetenschappelijk onderzoek plaats.

Door: Redactie Nationale Zorggids