UMCG en De Friesland maken afspraken over protonentherapie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en De Friesland Zorgverzekeraar zijn tot een overeenkomst gekomen over de vergoeding van protonentherapie. Daarmee is De Friesland de eerste zorgverzekeraar in Nederland die deze nieuwe bestralingsbehandeling voor patiënten met kanker in hun contract opneemt. Dit meldt de Gezinsbode.

Dit betekent voor patiënten rondom Groningen die verzekerd zijn bij De Friesland dat zij deze behandeling dichtbij huis kunnen krijgen. De overeenkomst maakt deel uit van een meerjarenovereenkomst die de twee partijen hebben gesloten voor medisch specialistische zorg van 2017 tot en met 2019.

Het UMCG verwacht om per december 2017 haar eerste patiënten met protonentherapie te kunnen behandelen in het nieuwe centrum dat gerealiseerd wordt aan de noordkant van het UMCG-terrein. Tot die tijd wordt protonentherapie alleen in het buiteland aangeboden. Het UMCG is echter één van de vier ziekenhuiscentra die een vergunning voor de toepassing van protonentherapie heeft gekregen van de minister van VWS. Ook Delft, Amsterdam en Maastricht hebben deze vergunning gekregen.

Protonentherapie is een nieuwe bestralingsbehandeling voor patiënten met kanker. Bestraling vindt plaats met protonen (positief geladen deeltjes) in plaats van met fotonen (elektromagnetische energiegolven), zoals bij de huidige bestralingsbehandeling. Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor, waarbij omliggende gezonde weefsels gespaard worden. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen af.

Door: Redactie Nationale Zorggids