Kinderafdeling UMCG bomvol door RS-virus

De kinderafdeling van de Intensive Care (IC) in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ligt momenteel vol met kinderen die besmet zijn geraakt met het RS-virus. Dit virus heerst ieder jaar, maar is dit jaar vroeg begonnen en de uitbraak is vrij heftig. De kinderafdelingen van de IC’s over het hele land werken nauw met elkaar samen, aangezien kinderafdelingen overal vol zitten en het soms nodig is om kinderen ergens anders onder te brengen, aldus Martin Kneyber, het medisch hoofd van de IC voor kinderen. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Zo is het UMCG inmiddels al twee keer uitgeweken naar een ziekenhuis in Oldenburg. “Als we de afweging moeten maken tussen Maastricht of 1,5 uur reizen naar Oldenburg, dan is die keuze snel gemaakt.” Daarnaast is er een landelijk systeem waarmee kinderen veilig en snel naar afdelingen elders gebracht kunnen worden. “Daar hebben we een mobiele IC voor. De behandeling kan dan direct beginnen voor en tijdens de rit naar een ander ziekenhuis. Dat hebben we met de patiënten die naar Oldenburg moesten ook gedaan.”

Kneyber durft nog niet te voorspellen hoelang het duurt voordat het virus is overgewaaid. “Dat heb je niet in de hand, een virus kun je niet tegenhouden. Het enige wat we doen is heel hard werken om de kinderen op te vangen.” Tot nu toe kunnen de ziekenhuizen de vraag nog aan. “Sommige operaties moeten we uitstellen, dat is vervelend. Maar het gaat tot nu toe allemaal uitstekend”, concludeert Kneyber.

Door: Redactie Nationale Zorggids