Hele UMCG-terrein in 2019 rookvrij

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft zich voorgenomen dat haar hele terrein rookvrij is in 2019. Het is al jaren verboden om binnen te roken, maar met name bij de ingangen is roken een hardnekkig en schijnbaar onuitroeibaar probleem. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Ondanks de vele maatregelen, zoals verbodsborden, paaltjes en koorden, lijken de dikke walmen rook slechts mondjesmaat af te nemen bij de hoofdingang. Veel patiënten en bezoekers ergeren zich hier aan. Bestuursvoorzitter Jos Aartsen heeft aangekondigd dat dit in 2019 definitief voorbij moet zijn. Dit deed hij tijdens de aftrap van de Healthy Ageing Tour. Acht organisaties, waarover de gemeente, de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool, het Martini Ziekenhuis en het UMCG een contract hebben getekend. Het doel van het project is om ervoor te zorgen dat geen enkel kind waar dan ook nog geconfronteerd kan worden met rokers.

Het UMCG krijgt echter een invoeringsdatum van 2019, aangezien zij nu nog druk is met het implementeren van een nieuw computersysteem. Daarnaast omvat het UMCG vele gebouwen en afdelingen, wat nogal wat voeten in aarde met zich meebrengt. Janneke Kruse, woordvoerder van het UMCG, laat weten dat het gehele terrein uiteindelijk wel echt rookvrij zal worden. Medewerkers, bezoekers en patiënten zullen het terrein af moeten gaan om een sigaret op te kunnen steken. “We doen een beroep op iedereen om hier aan mee te werken. Het draagvlak is groot, dat weten we.’’

Door: Redactie Nationale Zorggids