Martini Ziekenhuis maakt begin met mbo-hbo differentiatie

Het Martini Ziekenhuis is gestart met een zogenoemde proeftuin voor de differentiatie tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen. Deze ontwikkeling sluit aan bij het overheidsbesluit om het onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen uiterlijk 2020 in alle ziekenhuizen in te voeren. Dit meldt het Martini Ziekenhuis.

In de proeftuin gaan de verpleegkundige teams invulling geven aan de nieuwe hbo-functie en de inrichting van het verpleegkundige team daarop aanpassen. Daarmee is het Martini Ziekenhuis in het Noorden koploper bij de invoering van de mbo-hbo differentiatie. Bestuurslid Ton Tiebosch: “Door te gaan werken met mbo- en hbo-verpleegkundigen kunnen we de verpleegkundige zorg naar een hoger niveau tillen. Dat is nodig, omdat de ziekenhuiszorg steeds complexer wordt en dus meer vraagt van onze zorgverleners. Het nieuwe onderscheid draagt er bovendien aan bij dat verpleegkundigen meer dan nu het werk kunnen gaan doen dat bij hen past en meer loopbaanperspectief hebben.”

De ruim 180.000 geregistreerde verpleegkundigen in Nederland - waarvan ongeveer 80.000 werkzaam zijn in ziekenhuizen - hebben nu allemaal de functienaam ‘verpleegkundige’, ongeacht of ze mbo-, hbo- of inservice zijn opgeleid. Vanaf 2020 is kennen we in Nederland twee functienamen: de mbo-opgeleide verpleegkundige en de hbo-opgeleide verpleegkundige.

Door: Redactie Nationale Zorggids