Eerste netwerk fysiotherapeuten voor hoofdpijnpatiënten

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft een specialistisch Hoofdpijncentrum, waarbij een multidisciplinair team werkt aan de diagnostiek en behandeling van patiënten met chronische hoofdpijn. Voor een deel van de hoofdpijnpatiënten biedt fysiotherapie een effectieve behandeling. Dit meldt het Martini Ziekenhuis. 

Het Martini Ziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een specialistisch netwerk van fysiotherapeuten geïnitieerd, Hoofdpijn Netwerk Noord. Met de fysiotherapeuten binnen dit netwerk heeft het ziekenhuis eenduidige afspraken gemaakt over de behandelwijze van patiënten. Dit initiatief sluit aan bij de ambitie van het ziekenhuis om de patiënt zo mogelijk te behandelen in de eerste lijn.

Circa vier procent van de Nederlanders heeft last van chronische hoofdpijn. Een deel van deze chronische hoofdpijn betreft chronische spanningshoofdpijn en is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse vormen van nog onvoldoende begrepen hoofdpijnen, zonder bekende neurologische oorzaak. De pijn kan uitstralen vanuit de nek naar het hoofd, en veel mensen hebben last van een stijve nek en stijve schouders.

Het Hoofdpijncentrum van het Martini Ziekenhuis ziet jaarlijks ruim zeshonderd patiënten met chronische hoofdpijn. Kenmerkend voor het Hoofdpijncentrum is de nauwe samenwerking tussen neuroloog, hoofdpijnverpleegkundige, fysiotherapeut, neuropsycholoog en (zo nodig) gynaecoloog en psychiater. Mariëlle Padberg, neuroloog: “Tijdens een eerste consult kijk ik eerst welk type hoofdpijn de patiënt heeft en welke factoren een rol spelen bij het ontstaan en aanhouden van de hoofdpijnklachten. Ook bekijk ik welke andere leden van het Hoofdpijncentrum voor de patiënt van belang zijn om te bezoeken. Het volledig wegnemen van de hoofdpijn is vaak niet mogelijk, maar het streven is naar het verminderen van klachten én het leren omgaan met de hoofdpijn.”

Door: Redactie Nationale Zorggids