Brandwondenpatiënt Martini Ziekenhuis krijgt gekweekte huid

Het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis in Groningen gaat deze maand beginnen met een nieuwe behandelmethode. Patiënten worden namelijk behandeld met een gekweekte huid, welke is opgebouwd uit huidcellen van de patiënt zelf. Dit meldt RTV Noord.

Het Martini is hiermee, samen met twee andere brandwondencentra in Nederland, het eerste ziekenhuis in Europa dat deze nieuwe behandeltechniek toe gaat passen in de praktijk. Het voordeel van de methode is dat de patiënt sneller geneest, met minder littekens, aldus Brandwondenzorg Nederland. Een ander voordeel is dat de huid hierdoor niet wordt afgestoten door het lichaam. Esther Middelkoop, bijzonder hoogleraar huidgeneratie en wondgenezing, is van mening dat dit wel het geval is bij huid van een orgaandonor.

Het is volgens haar ook niet mogelijk om een stuk huid van elders op het lichaam van de patiënt te gebruiken. Middelkoop: “Je verplaatst dan het probleem. Doordat er op de donorplek ook een diepe wond ontstaat, loopt de patiënt kans op infecties en zal hij de behandeling mogelijk niet overleven of juist meer littekens krijgen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids