Grote hijsoperatie bij het UMCG

Wie dit weekend langs het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kwam, kan het niet ontgaan zijn. Er was een enorme hijskraan met een giek van honderd meter aan het werk. Vier hijsmeesters zorgden er samen met de kraanmachinist voor dat twaalf zeecontainers en een grote staalconstructie over het dak van het ziekenhuis werden getakeld en in een voormalige binnentuin kwamen te staan. Dit meldt het UMCG.

In dit binnentuin wordt namelijk druk gebouwd, want het ziekenhuis gaat haar operatiecentrum, de spoedeisende hulp en intensive care vernieuwen. Een enorm bouwproject dat tien jaar gaat duren. Aan de grote hijsoperatie ging een grondige voorbereiding vooraf. Om de giek van de kraan te kunnen opbouwen, moest het terrein aan de zijkant van het UMCG worden aangepast. Delen werden met lint en dranghekken afgezet, er werd een buitentrap van het Poortgebouw geschroefd en struiken en paaltjes werden tijdelijk uit de grond gehaald.

Er mocht niets over de verpleegafdelingen worden gehesen, om alle mogelijke risico’s te vermijden. Om dat deel te omzeilen moest de kraanmachinist de spullen met een lastige hoek over het dak zien te krijgen. Natuurlijk mocht er op andere plekken ook geen gevaar ontstaan voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Daarom was het bijvoorbeeld nodig dat de centrale hal deels werd afgesloten en de apotheek en een restaurant dit weekend dicht bleven.

Door: Redactie Nationale Zorggids