Fluorescerende UMCG-operatietechniek verkocht aan Italië

Een Italiaanse onderneming heeft het bedrijf dat operatietechniek met fluorescerende vloeistof uitbaat in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) overgenomen. Hierdoor zal de techniek, waarmee kankeroperaties met meer precisie kunnen worden uitgevoerd, wereldwijd kunnen worden. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Chirurg Go van Dam heeft in het UMCG al veelbelovende resultaten geboekt met de nieuwe technologie. Een arts spuit hierbij een fluorescerende vloeistof in die zich hecht aan het tumorweefsel. Zo zijn de tumorcellen zichtbaarder op een beeldscherm en kan de chirurg met meer nauwkeurigheid opereren.

Het investeringsfonds van De Friesland Zorgverzekeraar had samen met BioGeneration Ventures geld gestoken in het bedrijf SurgVision. Dat heeft daarmee een zogeheten imagingplatform ontwikkeld, bestaande uit een lichtgevoelige camera en een fluorescerende vloeistof. Het UMCG werkt sinds maart 2012 met de apparatuur om verder onderzoek te doen. Het Italiaanse Bracco heeft het geld en de contacten om na een vervolgstudie deze technologie wereldwijd in klinieken en ziekenhuizen te introduceren. “Daarmee is onze investering geslaagd”, zegt manager Ben Dijk van het participatiefonds van De Friesland. “Wij investeren in een vroeg stadium in innovaties die de zorg kunnen verbeteren. Zodra blijkt dat het geslaagde innovaties zijn, laten we het vervolg over aan grotere marktpartijen om ze verder uit te rollen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids