Dick de Zeeuw, hoogleraar klinische farmacologie in het UMCG, krijgt vandaag tijdens zijn afscheidssymposium een koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen. Dat meldt de gemeente Groningen.
De hoge onderscheiding, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, krijgt hij voor het geneesmiddelenonderzoek waaraan De Zeeuw zijn werkende leven gewijd heeft. Daarin leverde hij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van vernieuwende diagnostiek om efficiënt gebruik van geneesmiddelen te bevorderen en toekomstige schade aan vitale organen als gevolg van nierziekten en diabetes te voorkomen.
De Zeeuw werkte mee aan grote onderzoeken naar de behandeling van diabetespatiënten met nierschade. Hij onderzocht waarom de ene diabetespatiënt wél goed, en de andere niet goed reageert op bepaalde geneesmiddelen. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Parameter-Response-Efficacy score, kortweg PRE-score. Hiermee kan worden getest hoe goed de beschermende werking van de behandeling is op hart, vaten en nieren van de patiënt. Na drie maanden gebruik van een geneesmiddel kan met de PRE-score voorspeld worden wat er over vier jaar met de orgaanfunctie zal gebeuren. Deze ontwikkeling is niet alleen een echte wetenschappelijke doorbraak, maar ook maatschappelijk gezien van groot belang. Hiermee kunnen de behandeling en behandelrisico’s bij diabetes veel beter ingeschat worden en daarmee kan het welzijn van patiënten enorm bevorderd worden.
Deze nieuwe aanpak betekent niet alleen een verandering van de individuele behandeling van een patiënt, maar ook een verandering van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en hun registratie. Met technieken als de PRE-score kunnen veel betere geneesmiddelen worden ontwikkeld, gericht op de bescherming van organen in plaats van alleen op de risicofactoren.
In zijn wetenschappelijke werk op het gebied van diabetes en nierziekten werkte De Zeeuw samen met vele internationale toonaangevende onderzoekers en zijn onderzoek heeft geleid tot een aantal succesvolle Europese onderzoeksconsortia. Zijn toewijding aan de maatschappelijke toepassing van zijn werk is ook duidelijk uit zijn lidmaatschap van vele internationale stuurgroepen die betrokken zijn bij nieuwe geneesmiddelenstudies.
Door: Redactie Nationale Zorggids