Normal_carbid__melkbus__nieuwjaar

De gemeente Winsum hoopt dat de jaarwisseling voor iedereen plezierig en veilig verloopt. Inwoners kunnen daar zelf aan bijdragen door overlast of illegale activiteiten te melden aan de politie. Zonder die meldingen komt de politie namelijk niet altijd in actie. Dat meldt de gemeente Winsum.

De gemeente adviseert inwoners om uit voorzorg hun vuilcontainers, tuinmeubilair, brievenbus en andere losse zaken rondom het huis tijdig binnen te zetten. Ook wordt aangeraden om huisdieren zo veel mogelijk binnen te laten en honden buiten aangelijnd te houden. Ook de gemeente treft voorzorgsmaatregelen om schade aan gemeentelijke eigendommen te voorkomen. Waar mogelijk wordt schade verhaald op de daders of hun ouders. Maar ook burgers betalen hieraan indirect mee via de gemeentelijke belastingen. 

Voor de jaarwisseling worden de volgende maatregelen getroffen in de gemeente:

  • De lift op het station van Winsum wordt op 31 december na vertrek van de laatste trein buiten gebruik gesteld. Zodra de treinen weer gaan rijden is de lift weer in werking.
  • Containers op risicolocaties worden weggehaald of afgesloten. Zodra mogelijk worden de containers weer toegankelijk gemaakt of teruggeplaatst.
  • Tijdens de jaarwisseling zijn de verkeerslichten langs de provinciale weg N361 buiten werking gesteld.

Een vuur stoken in de open lucht is verboden, tenzij mensen een ontheffingen hebben. Een bekeuring voor een brandstapel van een kuub kost al snel 260 euro. Hoe groter de brandstapel, hoe hoger de bekeuring. Deponeer op toegestane brandstapels alleen kerstbomen en onbehandeld hout. Storten van ander afval is verboden. Buiten het zandbed en/of de container(s) mag niet worden gebrand.

Carbidschieten is een oude traditie die de gemeente niet wil verbieden. Het gebruik van een bus tot 1 liter is zonder ontheffing toegestaan. Worden er grotere (melk)bussen gebruikt, dan bestaat de kans dat de bus in beslag wordt genomen als er geen ontheffing is aangevraagd. Ook voor carbidschieten geldt: houd rekening met omwonenden en voorbijgangers. Veiligheidstips zijn te lezen op www.wieisdebock.nl. Meer informatie over de verleende ontheffingen voor carbidschieten zijn hier te vinden.

Oudejaarsdag valt dit jaar op een zondag. Volgens de Zondagswet is het verboden op zondag voor 13.00 uur openbare vermakelijkheden te houden. Daarom zijn er geen ontheffingen carbidschieten verleend voor zondag voor 13.00 uur. Ook carbidschieten zonder ontheffing met een bus tot 1 liter is alleen na 13.00 uur toegestaan.

Het afsteken van vuurwerk mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 2.00 uur 's nachts. Gooi geen vuurwerk naar mensen en dieren. Steek ook geen vuurwerk af in de directe omgeving van verpleeghuizen. Volg bij het afsteken van vuurwerk de gebruiksaanwijzing en houd voldoende afstand.

Vuurwerk veroorzaakt ook veel afval. In het gemeentehuis en bij de vuurwerkverkooppunten zijn speciale opruimzakken voor vuurwerk te krijgen. Op vrijdag kunnen mensen tussen 08.00 en 15.30 uur ook vuurwerkzakken ophalen bij Beheer en Onderhoud aan de Schouwerzijlsterweg in Winsum. De gemeente haalt het vuurwerkafval op, zodat het vuurwerkafval dus niet in de grijze container afgevoerd hoeft te worden.

Vuurwerkafval en kerstbomen kunnen op 2 januari om 08.00 uur aan de weg worden gezet. Vanaf 2 januari worden de vuurwerkzakken en kerstbomen opgehaald door Beheer en Onderhoud. De inzamelroute van 1 januari wordt gereden op 30 december.

De politie, de Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) en toezichthouders zien toe op handhaving van de regels. Bij het zien van een illegale brandstapel of wanneer er illegaal carbid wordt geschoten, kan gebeld worden met de politie via 0900-8844. Bij spoed kan 112 worden gebeld.

Door: Redactie Nationale Zorggids