Nieuwe stroke unit Martini Ziekenhuis centrum van herstel na beroerte

Mensen die getroffen zijn door een beroerte gaan voor behandeling en monitoring tijdens de eerste 24 tot 48 uur naar de nieuwe stroke unit op de afdeling Neurologie van het Martini Ziekenhuis. Met een mini symposium ‘Oud en Nieuw’ werd de stroke unit vandaag officieel in gebruik genomen. Het Vaatcentrum, één van de expertisecentra van het Martini Ziekenhuis, behandelt per jaar zo’n vijfhonderd mensen met een beroerte. Dit meldt het Martini Ziekenhuis. 

Al in de ambulance start de eerste diagnostiek en deelt het ambulancepersoneel gegevens en bijzonderheden over de patiënt online met het ziekenhuis, zodat de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Martini Ziekenhuis op hoogte is wanneer de patiënt aankomt in het ziekenhuis. Daar aangekomen maakt de CT-scan duidelijk of het gaat om een bloeding of een infarct.

Vervolgens start de monitoring op de nieuwe stroke unit. Er staan acht bedden waar de patiënten aan een hartmonitor komen. Met het in kaart brengen van het hartritme kan de arts vaststellen of er een verhoogde kans is op boezemfibrilleren. Naast het hartritme controleren de verpleegkundigen om de twee uur de EMV-score (Eye opening, best Motor response, best Verbal response), een test om het bewustzijn van de patiënt te controleren. Ook houden de verpleegkundigen de bloedsuikerspiegel, de temperatuur, de bloeddruk en de eventuele verlammingsverschijnselen van de patiënten op de stroke unit in de gaten.

In de eerste twaalf weken na een beroerte vindt het meeste herstel plaats en is revalidatie het meest effectief. Gemiddeld zijn patiënten daarvan de eerste zes of zeven dagen in het ziekenhuis. In die korte tijd vindt de diagnostiek en behandeling plaats, maar start ook meteen het revalidatieproces. Gonda Levering: “Of de volgende fase nu thuis, in een revalidatiecentrum of op een revalidatieafdeling van een verpleeghuis start, alles is gericht op weer zo goed mogelijk te kunnen functioneren.

Door: Redactie Nationale Zorggids