Normal_fitness__hometrainer__bewegen

Patiënten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) die een buikoperatie moeten ondergaan, kunnen thuis bezoek krijgen van medewerkers die een hometrainer komen brengen. Door te trainen kunnen ernstige complicaties bij buikoperaties worden beperkt. Het motto van het ziekenhuis is ‘better in, better out’. Dat meldt Dagblad van het Noorden. 

Ernstige complicaties komen voor bij ongeveer 30 procent van de patiënten die een grote buikoperatie ondergaan voor de behandeling van alvleesklier- of leverkanker.  Het UMCG vindt dit een veel te hoog getal. Vaak moet er dan een tweede operatie worden uitgevoerd tegen abcessen, lekkages, longembolie, en hartritmestoornissen.

De ernstige complicaties hebben niet alleen gevolgen voor de kwaliteit van leven, ook zorgt die 30 procent van de patiënten voor circa 90 procent van de kosten, zegt hepatobiliair chirurg Joost Klaase. Het onderzoek naar het thuis trainen op de hometrainer wordt door hem geleid. 

De bedoeling is om patiënten vier weken voorafgaand aan de operatie beginnen met trainen. Een betere conditie beperkt de kans op complicaties. Klaase vergelijkt een zware buioperatie met het lopen van de marathon. Vooraf trainen is daarom meer dan verstandig.

Een soortgelijk programma wordt inmiddels al uitgevoerd bij het Medisch Spectrum Twente, maar daar krijgen de patiënten geen hometrainer thuis zoals in Groningen nu gebeurt. Chirurg Carlijn Buis zegt dat de hometrainer in huis de drempel wegneemt voor de groep patiënten die moeite hebben om naar het ziekenhuis te komen. Een fysiotherapeut houdt de patiënt tijdens de training in de gaten, zowel wat betreft de fitness, het voedingspatroon als het stoppen met roken.

Door: Redactie Nationale Zorggids