Wegens succes vier nieuwe Hart&Vaatcafés in Martini Ziekenhuis

De Harteraad (voorheen Hart&Vaatgroep) en de afdeling Cardiologie van het Martini Ziekenhuis organiseren dit jaar vier nieuwe bijeenkomsten van het Hart& Vaatcafé. De bijeenkomsten zijn zeer succesvol en worden door de bezoekers gewaardeerd met gemiddeld een 8. Dit meldt het Martini Ziekenhuis. 

Nieuw dit jaar is dat er een bijeenkomst in samenwerking met het Longpunt wordt georganiseerd. Thema van die bijeenkomst is ‘Benauwd, is het nu het hart of zijn het de longen?’.

De Hart & Vaatcafés zijn vooral bedoeld om hart- en vaatpatiënten en hun naasten met elkaar in contact te brengen en ervaringen en tips met elkaar te delen. Daarnaast is het vergroten van kennis een belangrijk aspect. Verschillende specialisten komen aan het woord en iedere bijeenkomst heeft een eigen thema. Komend jaar zijn dat de werking en bijwerking van hartmedicijnen, hartkatheterisatie, -dotter of -omleiding, eHealth en patiëntenparticipatie.

De Harteraad heeft het contact met het Longpunt geïntensiveerd. Dit heeft geleid tot een gezamenlijke bijeenkomst in 2018 over de relatie tussen hart- en longaandoeningen. De cafés zijn ook een voorbeeld geweest voor andere ziekenhuizen: inmiddels organiseren bijna dertig ziekenhuizen in Nederland naar voorbeeld van het Martini Ziekenhuis een Hart & Vaatcafé. Ruim 260 mensen bezochten in 2017 de Hart & Vaatcafés. Uit de evaluatie blijkt dat de bijeenkomsten tegemoet komen aan een grote behoefte van patiënten en hun naasten. Zij geven vooral aan dat ze behoefte hebben aan informatie over hart,- en vaataandoeningen en aan het contact met andere patiënten en naasten.

De bijeenkomsten in het Martini Ziekenhuis zijn voor heel 2018 al gepland. Informatie over data en onderwerpen staat op www.martiniziekenhuis.nl/vaatcafe.

Door: Redactie Nationale Zorggids