Meer angst en depressie na borstkanker blijkt uit onderzoek UMCG

Vrouwen die succesvol zijn behandeld tegen borstkanker, hebben tot tien jaar na hun behandeling vaker ernstige symptomen van depressie en angst, dan vrouwen die geen borstkanker hebben gehad. Dit blijkt uit een studie van promovenda en huisarts-in-opleiding Saskia Accord-Maass van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), die in totaal 350 vrouwen onderzocht die meer dan 5 jaar geleden borstkanker hebben gehad. Zij presenteerde deze week de resultaten van dit onderzoek op de European Breast Cancer Conference in Barcelona. Dit meldt het UMCG.

Borstkanker-patiënten ervaren vaak psychische klachten de eerste jaren na de diagnose. Naar de effecten op langere termijn is nog niet veel onderzoek gedaan. Het doel van de studie van Saskia Accord-Maass was om de psychische klachten die patiënten die borstkanker hebben gehad op lange termijn vast te stellen. Zij onderzocht daartoe 350 vrouwen bij wie hun borstkanker gemiddeld tien jaar geleden met succes was behandeld. Accord-Maass keek vooral of zij vaker symptomen van (ernstige) angst of (ernstige) depressie hebben, dan een groep vrouwen van dezelfde leeftijd en huisarts die geen borstkanker hebben gehad.

Uit haar onderzoek bleek dat voormalige borstkanker-patiënten een duidelijk hoger risico hebben op symptomen van depressie en ernstige depressie. Ook rapporteerden zij vaker ernstiger symptomen van angst. Volgens Accord-Maass zijn deze resultaten van belang voor huisartsen en andere zorgverleners. Zij moeten aandacht hebben voor het psychisch welbevinden van deze groeiende groep borstkanker-overlevenden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat standaard behandelingen voor angst en depressie goed werken bij vrouwen met een voorgeschiedenis van borstkanker.

Tijdens de conferentie werd het grote belang van meer onderzoek naar borstkanker meerdere keren benadrukt. De studie is mede mogelijk gemaakt door Pink Ribbon en Stichting De Friesland.

Door: Redactie Nationale Zorggids