Martini Ziekenhuis maakt expertise over Prikkelbare Darmsyndroom toegankelijk

Jaarlijks komen ongeveer duizend patiënten met het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) op de polikliniek Maag- Darm- Leverziekten (MDL) van het Martini Ziekenhuis. Vaak is er geen medische noodzaak om deze patiënten met PDS in het ziekenhuis te behandelen. Hiervoor heeft het Martini Ziekenhuis samen met huisartsen, patiënten(organisaties) en Menzis een unieke werkwijze ontwikkeld. Zo hoeven patiënten niet direct hun eigen risico aan te spreken en kunnen ze nu dichtbij en laagdrempelig terecht bij hun eigen huisarts voor kwalitatief goede zorg. Dit meldt het Martini Ziekenhuis.

Het Prikkelbare Darmcentrum introduceert een kennisbron die alle informatie over PDS, het stellen van de juiste diagnose en de verschillende behandelingsmogelijkheden, bundelt. Deze informatie is te vinden via www.mzh.nl/pds. Zo beschikken zowel patiënt als huisarts over dezelfde informatie en kunnen zij samen een behandelplan starten. Ook stelt de site de patiënt in staat zijn klachten voor en na de behandeling te meten en hiermee inzicht te krijgen in het effect van de behandeling. Alle patiënten, huisartsen en ziekenhuizen in Nederland kunnen via de website gratis gebruik maken van de expertise van het Prikkelbare Darmcentrum.

De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) en Zorgbelang Groningen zijn intensief betrokken bij deze nieuwe werkwijze en hebben onder andere meegedacht over de patiëntinformatie op de website. Zorgbelang Groningen zal de ervaringen met de nieuwe werkwijze bij patiënten gaan evalueren.

Door: Redactie Nationale Zorggids