Al 25 jaar ISCOMS voor internationale studenten in UMCG

Meer dan zevenhonderd (bio)medische studenten uit meer dan zeventig verschillende landen komen naar Groningen voor het International Student Congress Of (bio)Medical Sciences (ISCOMS). Aanwezig als keynote-speaker dit jaar zijn onder andere neurobioloog professor Dick Swaab en professor Ugur Sahin, bekend om zijn onderzoek naar een gepersonaliseerd kankervaccin. ISCOMS vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 8 juni in het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) Dit meldt het UMCG.

ISCOMS wordt voor de 25e keer georganiseerd en staat bekend als een van de meest vooraanstaande (bio)medische studentencongressen in de wereld. Medische- en biomedische studenten uit de hele wereld presenteren hun onderzoek; voor hen biedt ISCOMS vaak een eerste podium in een wetenschappelijke carrière.

De sprekers dit jaar zijn de internationale toponderzoekers Dick Swaab, Ugur Sahin, van de Johannes Gutenberg Universtity Mainz, Clara van Karnebeek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en Willem Herter, oprichter van Pacmed. Dit jaar zal Dick Swaab een lezing geven over autonomie. In deze lezing gaat hij vertellen over zijn conclusie dat vrije wil maar een illusie is. Daarnaast komt Ugur Sahin spreken over zijn baanbrekende onderzoek naar gepersonaliseerde kankervaccins. Ook komt Clara van Karnebeek een lezing geven over de behandeling van zeer zeldzame kinderziektes. Als laatste zal Willem Herter vertellen over hoe ‘Big Data’ een rol gaat spelen binnen de gezondheidszorg.

Dit jaar zal er op ISCOMS ook een interactieve 3D-operatie worden getoond, waarbij onder andere een neurochirurg een hypofyse operatie zal laten zien en gaan vertellen over de uitdagingen die ze tijdens de operatie tegen kwamen. Daarnaast zullen er voor de deelnemers van ISCOMS een divers aanbod van hands-on workshops zijn. ISCOMS biedt studenten een platform om hun onderzoek te presenteren aan een groot en internationaal publiek en stimuleert hierbij het uitwisselen van wetenschappelijke ideeën onder studenten van over de hele wereld.

Door: Redactie Nationale Zorggids