Het Martini Ziekenhuis investeert in zorg, capaciteit en innovatie

Vorige week dinsdag publiceerde het Martini Ziekenhuis het jaarverslag 2017. Daaruit blijkt dat het ziekenhuis afgelopen jaar met ruim vier procent groeide. Het ziekenhuis is meer dan ooit voor veel patiënten en verwijzers de eerste keus geworden. Daarnaast verricht het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in samenspraak met de zorgverzekeraars steeds minder basiszorg, die nu onder meer terecht komt bij het Martini Ziekenhuis. De keerzijde van deze groei werd in 2017 zichtbaar toen het ziekenhuis kampte met capaciteitsproblemen. De gezonde financiële positie en het resultaat uit 2017 stelt het ziekenhuis in staat structureel te investeren in het vergroten van de capaciteit, personeel en innovatie. Dit meldt het Martini Ziekenhuis.

Hans Feenstra, bestuursvoorzitter Martini Ziekenhuis: “We gaan het positieve resultaat gebruiken voor het realiseren van onze strategie, dus investeren we in onze excellente basiszorg, de acht expertisegebieden, patiëntparticipatie, samenwerking met zorgpartners en betrokken professionals.”

In 2017 en met name het eerste kwartaal van 2018 werd duidelijk dat de capaciteit van het Martini Ziekenhuis onder druk stond. Feenstra: “We willen dat het geld terechtkomt daar waar het hoort, bij de patiënt en bij voldoende en gekwalificeerd personeel. Op dit moment realiseren we drie extra operatiekamers en nog deze zomer starten we met de uitbreiding van onze Spoedeisende Hulp van 16 naar 24 behandelkamers. Meer gericht op de langere termijn, oormerken we drie miljoen voor wat we ‘strategische personeelsplanning’ noemen. We zien nu al dat het aantrekken en behouden van goede medewerkers een toenemend probleem is. Gelukkig staat het Martini Ziekenhuis als een goed werkgever te boek en lukt het ons nog steeds om de meeste vacatures te vervullen. Maar we zullen samen met de andere zorginstellingen in het Noorden meer mensen moeten opleiden om toekomstige tekorten te voorkomen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids